fbpx
WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€

De juiste kleur voor de juiste ruimte kiezen

Uw kleurkeuze in 3 handige tips.

  Hoe begin ik eraan?


Belangrijke stappen

Voorbereiding:
• Kijk in de eerste plaats naar de kleuren van uw vloer, meubels, gordijnen en spullen. Welke kleuren passen daarbij of liggen in het verlengde daarvan? Maak foto’s van uw interieur en van de blikvangers.
• Creëer een moodboard met foto’s en knipsels uit decoratiemagazines, internet of Pinterest van de interieurs en kleuren die u mooi vindt.

Kleurplan:
• Maak een kleurplan in evenwicht. Harmonie brengt tot rust en te veel kleur kan soms leiden tot onrust en vermoeidheid.

Stap 1

Kleuren kiezen
WIT
is een zuivere, pure kleur en staat voor schoonheid. Wit is daarom een prima kleur voor hygiënische ruimten, zoals de badkamer en de keuken.
Wit is ook geestverruimend. Daarom kan wit eveneens goed in de studeerkamer.
GROEN wordt geassocieerd met evenwicht en geeft kracht en energie. De kleur is geschikt voor vrijwel alle ruimtes in huis.
BRUIN is een ‘aardse’, warme en gezellige kleur, waardoor mensen zich snel thuis voelen. Net als oranje is bruin daarom perfect voor in de woonkamer.
Bijkomend voordeel is dat bruin goed valt te combineren.
Van GEEL
worden we vrolijk omdat we de kleur associëren met de zon en mooi weer. Geel is verkwikkend en is daarom voor alle kamers geschikt.
Een felle variant wordt afgeraden voor de kinderkamer. Onderzoekers hebben bewezen dat baby’s in een gele kamer vaker huilen.
BLAUW
associëren we met de lucht en de zee. Het werkt kalmerend en geeft rust. Het is daarom een ideale kleur voor in de slaapkamer.
ROZE maakt gevoelig, kalmeert en tempert agressieve neigingen. Het is heel geschikt voor een speelhoek of de kinderkamer.
ROOD
geeft energie, activeert het hart en verhoogt de bloeddruk. Daarom is de kleur niet handig voor een kinderkamer. Zeker niet de kamer van een
hyperactief kind. Het is een prima kleur voor de studeerkamer en de badkamer. En ook de eethoek, want rood wekt eetlust op.
ORANJE
is een warme kleur, net als rood. Oranje maakt prettig energiek en verbetert het prestatievermogen. Het is een goede kleur voor in de woonkamer,
de slaapkamer of de kinderkamer.
PAARS
kan goed in de woonkamer, maar beter met mate. Het is een koele kleur en roept bij veel mensen een mystieke associatie op. In een slaapkamer
kan het seksuele behoeften temperen. In een eetkamer kan paars de eetlust verminderen. Maar seringenpaars verhoogt de gevoeligheid.

Stap 2

Lichtinval
Het licht in een ruimte kan kleuren enorm beïnvloeden. Het is raadzaam om de gewenste kleur eens in daglicht, zonlicht en kunstlicht te bekijken.
Ook de lichtinval in een ruimte moet bekeken worden. Is de kamer in het Noorden of in het Zuiden georiënteerd?
Licht vanuit het Noorden maakt kleuren namelijk kouder en licht vanuit het Zuiden maakt kleuren net warmer.

Stap 3

Glansgraad
Tenslotte is de kleur ook afhankelijk van de glansgraad van de verf.
Muren die geverfd zijn met een matte glansgraad doen de ruimte warmer lijken.
Muren met een glanzende afwerking doen de kleur kouder aanvoelen.

 

TIP: Verfkleuren moeten een harmonieus geheel vormen met de kleuren van andere materialen in de ruimte. Vergeet dus niet de meubels,
vloer en gordijnen in acht te nemen.