HET ENE HOUT
IS HET ANDERE NIET
Massief hout
Een leuke anekdote om mee van start te gaan. Bedrijven die zich toespitsen op het bouwen en inrichten van luxejachten, zijn wel erg precies in hun eisen qua hout. Zo kopen zij specifieke bomen op die slechts op enkele tientallen meters van elkaar groeien. De reden hiertoe is dat het hout van die bomen zo weinig mogelijk mag variëren qua kleur, tekening en uitzicht.
Het hout moet ook min of meer dezelfde inhoudsstoffen hebben, zodat er na het beitsen doorheen het interieur een uniforme kleur ontstaat.
U denkt misschien: eik is toch gewoon eik? De verschillen zijn toch niet zo groot? Toch wel: zo bestaan er bijna 300 soorten eik. Bovendien zijn factoren als bodemgesteldheid, lichtinval, klimaat .. zo doorslaggevend dat zelfs de verschillen tussen twee bomen binnen dezelfde soort opvallend kunnen zijn.
Het spreekt over zich dat de eisen qua uniformiteit in de reguliere meubelindustrie of bij een doorsneeinterieurbouwer minder hoog zijn dan bij het inrichten van luxejachten. Om zo weinig mogelijk resten te hebben, geraakt het hout wel eens door elkaar. Wanneer men het hout blank laat, valt dit niet zo op, maar zodra u een beitsmiddel aanbrengt, kan het gebeuren dat u de verschillen hierdoor sterker accentueert. Zeker grote variaties in het looizuurgehalte (bv. in eiken) kunnen verrassende contrasten teweegbrengen.
Fineer
Bij fineer kunnen er kleurverschillen optreden naargelang van de schilwijze. Bij schilfineer wordt de boom ‘afgerold’. Het ‘schilmes’breekt de vezelstructuur van het hout, waardoor dit type fineer het beitsmiddel sterker zal aanzuigen dan gestoken fineer (bv. kwartiers of op dosse). Wanneer men beide soorten fineer naast elkaar toepast, dan kan er bij het gebruik van hetzelfde beitsmiddel toch een licht kleurverschil ontstaan.
Mdf
Mdf bestaat in heel wat verschillende kwaliteiten. De persing alleen al kan variëren van 600 kg/m³ (matige kwaliteit) tot 850 kg/m³ (zeer goede kwaliteit). Hoe lager de persing, hoe poreuzer de mdfpanelen en dus hoe meer lagen beits u nodig zult hebben om tot het gewenste eindresultaat te komen. In de regel zijn dikkere mdfpanelen doorgaans poreuzer dan de dunnere varianten.
Er bestaan ook mdf-panelen die door en door gekleurd zijn. Deze panelen worden op de markt gebracht om lakken of beitsen overbodig te maken. Let evenwel op: de gebruikte kleurpigmenten komen uit klei en zijn onvoldoende lichtecht. Indien ze blootgesteld worden aan zonlicht, zullen ze snel verkleuren. De oplossing: ofwel en vernis met sunblockers aanbrengen, ofwel toch een gewoon mdf-paneel kalken of beitsen.
GOEDE VOORBEREIDING
IS CRUCIAAL
- Schuren
De meeste specialisten zijn het erover eens dat en schuurbeeld met korrel P180 ideaal is voor het aanbrengen van een beits. Uiteraard is het mogelijk om een ruwer of fijner schuurbeeld te nemen naargelang van de smaak van de eindklant. - Ontstoffen
Bij het schuren is en goede stofafzuiging absoluut noodzakelijk. Hoe slechter de stofafzuiging, hoe hoger de temperatuur zal oplopen. Hierdoor komen de harsen in het hout naar boven, wat uiteraard problemen zal opleveren tijdens het beitsen. - Ontvetten
Zeker bij harsrijke houtsoorten (bv. naaldhout waar er noesten in zitten) is ontvetten zeer belangrijk. Indien men dit niet grondig doet, komen de harsen na verloop van tijd en onder invloed van temperatuurschommelingen naar boven, wat leidt tot vlekken, kleurverschillen … Ontvetten doet men doorgaans met een synthetische ontvetter.
Vaak wordt ook gezegd dat men mdf moet ontvetten vooraleer men er een verf of beits op kan aanbrengen. Hoewel ontvetten nooit kwaad kan, is dit bij een kwaliteitsvol mdf-paneel niet echt nodig. De mythe dat men mdf dient te ontvetten, vindt haar oorsprong in het feit dat men vroeger mdfpanelen produceerde met paraffine als bindmiddel.
APPLICATIE
Net zoals het voorbereiden van de ondergrond is het appliceren van de beits eveneens een kunst op zich. Meestal wordt er in twee of drie lagen gebeitst: u start met een impregnerende grondbeits en rondt af met twee lagen afwerkingsbeits.
Let op: beitsen op een door een grondlak of vernis afgesloten ondergrond is sterk af te raden. De beits moet immers in het houtoppervlak kunnen doordringen.
Materiaal
De beits kan aangebracht worden met de borstel of met de spuit.
•Borstel: hier dient u te kiezen voor een aanbrengborstel met hoge vulcapaciteit.
Breng de beits eerst aan dwars op de nerfrichting en strijk die open langs de nerven.
•Spuit: wie met een beker werkt, kiest doorgaans voor een opening
van 1,4 mm en een druk van 2 bar; werkt u met een pomp, dan is de opening typisch 0,21 mm, de druk 08 bar en de verneveling 1,2 bar. Hou een brede straal aan, overlap ruim en verwerk voldoende materiaal.
lees meer : buitenschrijnwerk in topvorm de verschillende mogelijkheden
lees meer : schrijnwerk afbijten / decaperen