fbpx
WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€

Patineren met Kalkverf

Bij oliehoudende en acrylaatverven hebben we speciale producten om een verouderingspatine  aan te brengen op een geschilderd voorwerp als een meubel of een lambrisering. We noemen deze glaceerverven : het zijn transparante verven met een lange open tijd (bewerkbare tijd).

2B25CABC-D17F-46B4-B06C-FAC2401B73A8Bij Kalkverven van de Bever hebben we dergelijke producten niet. Toch is het hier ook mogelijk om patines te maken.

 

Een patine is in feite niets anders dan een vuile verouderingswaas die je aanbrengt op een reeds geschilderde ondergrond. De verouderingswaas is transparant en doorgaans van een duidelijk donkerdere kleur dan de basislaag. De bedoeling is niets meer dan het schilderwerk er oud en geleefd of vervuild te laten uitzien. Aangezien we geen speciale verf hiervoor hebben bij onze kalkproducten, zullen we hier enige creativiteit moeten aan de dag leggen.

 

 

Je kunt een kalkverf patineren door deze met een sterk verdunde kalkverf over te schilderen. De sterke verdunning houdt in dat je kalkverf met water aanlengt tot je een dunne, waterige substantie hebt. Doordat de ondergrond waarop je de verdunde kalkverf aanbrengt reeds zuigend is (kalklaag), zal het overtollige water weggezogen worden en een dunne transparante film achterblijven.

891F158E-F1AC-4276-86BA-281E553C7117

Om deze patine zo natuurlijk mogelijk te maken, kun je het beste de verdunde kalkverf van de Bever kriskras openbostelen met bijvoorbeeld een blokwitter of ook nog met een vernisspalter (een platte vernisborstel). Een spons of doek kan ook helpen om het totaal wat vlekkerig te
maken.

 

 

 

 

 

Bij het aanbrengen van de patine zal deze eerst vrij hard lijken. Vergeet niet dat je kalkmengsel nat is waardoor alles stukken donkerder lijkt, maar bij het drogen zul je wederom vaststellen dat de kleur veel lichter wordt en dat de waas zacht en subtiel wordt. Mocht deze waas nog te hard zijn naar je zin, dan kun je hem als laatste bewerking nog wat extra nuanceren door er met een fijn schuurpapiertje overheen te gaan. Op deze wijze haal je weer  wat patine weg waardoor er meer contrast en nuance ontstaan.

 

Gebruikte materialen :

1ste laag : Krijtverf de Bever
2de laag : Kalkverf de Bever