fbpx
WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€

siliconen aanbrengen in de badkamer

afdichten bad silliconen
Siliconen moeten de voeg tussen twee bewegende bouwelementen blijvend afsluiten. Kwaliteitsvolle voegkitten bieden een goede hechting, terwijl ze de voegbeweging duurzaam opvangen

Siliconen aanbrengen in de badkamer

Wanneer u een badkamer of een keuken plaatst of renoveert, is het afdichten van de voegen tussen muur en bad, spoelbak, wc of aanrecht van groot belang. De afdichtingen dienen zo waterdicht mogelijk te zijn, maar tegelijk moeten de siliconen zo veel mogelijk ‘verdwijnen’ en niet in het oog springen. Bovendien moeten we het risico op schimmel tot een minimum beperken.

Welke types siliconen bestaan er zoal? En hoe gaat  u op een professionele manier te werk?

Met siliconen bedoelen we meestal eencomponents-,  synthetisch vervaardigde afdichtingsmiddelen met uitstekende elastische eigenschappen. Bovendien hebben siliconen een  hoog herstelvermogen en zijn ze zeer uv- en  weerbestendig. Dit maakt hen ook geschikt voor  buitentoepassingen. De laatste decennia hebben ze andere verhardende en plastische producten, zoals stopverf en butyleenkit, bijna volledig vervangen.

Nadelen van siliconen zijn hun neiging tot vervuiling van de randzones en het feit dat ze meestal niet overschilderbaar zijn.  Typisch voor siliconenkitten is overigens het feit dat ze vrij snel uitharden op kamertemperatuur.

SOORTEN SILICONEN
Voordat we het hebben over de plaatsing van de siliconen, moeten we eerst stilstaan bij de keuze van de siliconenkit. Er bestaan siliconenkitten
voor specifieke toepassingen, maar globaal onderscheiden we twee soorten siliconen.

  • Acetaatsiliconen
    Het bekendst zijn de azijnzuurhoudende siliconen, ook bekend als acetaatsiliconen. Bij het uitharden scheiden ze azijnzuren af, die te
    herkennen zijn aan hun geur. Het nadeel van deze materialen is hun vrij smalle hechtingsspectrum, een probleem waar de neutrale siliconen
    niet mee te kampen hebben. Bovendien kan een azijnzuurhoudende siliconenkit corrosie veroorzaken op metaal. Om deze redenen
    worden ze steeds minder vaak gebruikt en zijn ze vooral nog toepasbaar bij klassieke materialen, zoals keramiek en email.
  • Neutrale siliconen De laatste jaren zijn er dan ook neutrale siliconenkits op de markt gekomen, die overal inzetbaar zijn. Bij het uitharden brengen deze minder geuren voort, en daarnaast zijn ze geschikt voor zuurgevoelige ondergronden. Ze bieden een hoge slijtvastheid en zijn duurzaam elastisch en weerbestendig. Mogelijke toepassingen zijn voor het vensterpaneel bij houten ramen of bij afdichtingen van uitzetvoegen binnen en buiten.

Hoewel een universele siliconenkit ruim inzetbaar is, gebruik je op permanent vochtige plaatsen (zoals een badkamer) het best een speciale siliconenkit voor sanitair. Dit materiaal is immers beter bestand tegen schimmel.

HECHTING EN ELASTICITEIT
Belangrijk bij de keuze van een elastische voegkit is de hechting en uiteraard de elasticiteit. De siliconen moeten immers de voeg tussen twee bewegende bouwelementen blijvend afsluiten. Kwaliteitsvolle voegkitten bieden een goede hechting, terwijl ze de voegbeweging duurzaam opvangen.

PRIMER AANBRENGEN ?
Bij sommige grondstoffen kan de hechting van siliconen al eens te wensen overlaten. Te denken valt aan klinkers, bakstenen, hard pvc of hout. Om dit te verbeteren, ook in vochtige ruimtes of omgevingen met een hoge temperatuur, is een siliconenprimer aan te raden. Deze brengt u het best in een dunne laag aan, waarna u het product zo’n 45 minuten laat verluchten voordat u de siliconenkit aanbrengt.

SCHIMMEL?
Om schimmelvorming te voorkomen, is het onderhoud van de voegen van groot belang. In vochtige en warme omgevingen stijgt het risico hierop, zeker wanneer de voedingsbodem organisch materiaal bevat zoals huidschilfers en zeepresten. Regelmatig reinigen is noodzakelijk, liefst met neutrale of alkalische reinigingsmiddelen.
Alkalische chloorhoudende reinigingsproducten zijn ook een optie om te desinfecteren. Daarnaast blijft ook ventileren belangrijk.

Het risico op schimmel leeft vooral in sanitaire ruimtes, zoals de badkamer, het toilet en rond een zwembad. Daarom zijn ook speciale schimmelwerende
siliconen beschikbaar, die bovendien een hogere chemische weerstand hebben. Zoals gezegd, staan ook de speciale ‘sanitaire siliconen’ hierom bekend.

Om nauwkeurig te werken, zeker in moeilijk bereikbare plaatsen, is afplakken met
schilderstape aan te raden. Zo voorkomt u dat het aanbrengen van de siliconenkit
een kleverige bedoening wordt

VOORBEREIDING
Bij het afdichten van voegen is een grondige voorbereiding van groot belang. De ondergrond maak je eerst vet- en stofvrij. Verwijder eventuele loszittende deeltjes met een mes of een voegschraper. Maak de opening schoon met een stofzuiger of een borstel. Eventuele resten van lijm of oude kit kunt u ook verwijderen met een siliconenkitverwijderaar. Snij vervolgens met een breekmes het puntje van de kitkoker en de spuitmond weg. Afhankelijk van hoeveel u hier afsnijdt, zal de kitstrook breder of smaller zijn. In het ideale geval is de kitstrook zo’n 2 mm breder dan de opening van
de voeg. Vermijd het té dik spuiten van de kit.
Om nauwkeurig te werken, zeker in moeilijk bereikbare plaatsen, is afplakken met schilderstape aan te raden. Zo voorkomt u dat het aanbrengen van de siliconenkit een kleverige bedoening wordt.

AANBRENGEN VIA KITPISTOOL
Vervolgens plaatst u de koker in het kitpistool. Wanneer u het handvat inknijpt, vult de spuitmond zich met kit en kunt u de siliconen aanbrengen. Hou het kitpistool in een hoek van 45 graden en werk naar u toe. Belangrijk is de juiste snelheid. Wanneer het aanbrengen te traag gebeurt, is het resultaat een ongelijk kitoppervlak, met verspilling van het silicone als gevolg. Als u te snel werkt, is de vulling mogelijk niet goed. Tegenwoordig bestaan er elektrische  kitpistolen die een constante hoeveelheid siliconenkit garanderen.
Aan het einde van de voeg laat u het handvat los en drukt u op de knop achteraan op het pistool. Zo voorkomt u dat de kit blijft druppelen.
Zorg ervoor dat u geen lucht ‘insluit’ bij het aanbrengen van de kit. Spuit niet meer dan drie meter per keer: het silicone aan het begin vormt anders al snel een ‘huidlaag’ die zich niet makkelijk meer laat gladstrijken.

Bij het afkitten in de badkamer is het aan te raden om het bad of de douche halfvol
te laten lopen of om er een gewicht in te plaatsen

Bij het afkitten in de badkamer is het aan te raden om het bad of de douche halfvol te laten lopen of om er een gewicht in te plaatsen. Zo staat de voeg op ‘halve hoogte’ tijdens het uitharden. De maximale spanning tussen de minimum- en maximumuitzetting van de voeg wordt zo vermeden.

AFWERKING
Om de kitstrook af te werken, volstaat het om met uw vinger over de voeg te strijken. Maak eerst uw vinger nat met water en zeep, zodat er geen siliconenkit aan uw vinger blijft plakken. Hiervoor bestaan er ook speciale kitlepels die voor een gelijkmatige druk zorgen. Ook deze lepel maakt u het best eerst nat met zeepsop. Gebruik geen vaatwasmiddel bij het gladstrijken: dit zorgt er immers voor dat de aanwezige ‘fungiciden’, die schimmelvorming tegengaan, worden uitgeschakeld.
Wanneer de kit wat gedroogd is, kunt u eventuele schilderstape verwijderen. Hierna strijkt u de randen van de kit het best nog eens glad. Droge vlekken zijn te verwijderen met een harde spons en eventueel een mesje. Zorg er ten slotte voor dat u de spuitmond van de siliconenbus luchtdicht afsluit. Op die manier bent u er zeker van dat u de kit later nog eens kunt gebruiken. Na verloop van tijd is het mogelijk dat de siliconenkit los begint te laten of water
doorlaat. Dan is het belangrijk om de kit te vervangen.