fbpx
WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€
tijd om de Bever Deco advies te vragen om dit in orde te brengen
Om vergrijzing en zwarte vochtplekken te vermijnden, moet hier dringend een goede bescherming aangebracht worden.
Hier is een transparante terrasslasyr van Jotun aangebracht.

Vergrijzing van hout, zoals bij onbehandeld hout zoals thermowood, cederhout en eikenhout, is een natuurlijk proces waarbij het hout na verloop van tijd een grijs-zilveren patina krijgt door blootstelling aan zonlicht en vocht. Hoewel sommige mensen deze vergrijzing mooi vinden, willen anderen de originele kleur van het hout behouden. Hier zijn enkele methoden om vergrijzing te voorkomen:

1. Gebruik van UV-beschermende oliën en lakken

Er zijn speciale houtoliën en lakken beschikbaar die UV-filters bevatten. Deze producten helpen om de schadelijke effecten van zonlicht te minimaliseren en de natuurlijke kleur van het hout te behouden.

  • Houtolie met UV-bescherming: Regelmatig aanbrengen van een olie met UV-bescherming kan de vergrijzing vertragen. Dit moet meestal één tot twee keer per jaar gebeuren, afhankelijk van de blootstelling aan de elementen.
  • Lakken en beitsen: UV-beschermende lakken en beitsen vormen een beschermende laag op het houtoppervlak. Deze producten moeten meestal om de paar jaar opnieuw worden aangebracht.

2. Gebruik van pigmenten of kleuren

Houtbehandelingsproducten met pigmenten of kleurstoffen kunnen helpen de originele kleur van het hout te behouden door de natuurlijke kleur te versterken en de effecten van UV-straling te verminderen.

  • Semi-transparante beitsen: Deze beitsen bevatten pigmenten die helpen de natuurlijke kleur van het hout te behouden terwijl ze toch de houtnerf zichtbaar laten. Ze bieden ook een mate van UV-bescherming.
  • Dekbeitsen: Deze beitsen bedekken het hout volledig met een kleurlaag, wat een zeer effectieve manier is om vergrijzing te voorkomen, maar de natuurlijke uitstraling van het hout kan veranderen.

3. Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is cruciaal om de kleur van het hout te behouden. Dit omvat het schoonmaken van het houtoppervlak en het opnieuw aanbrengen van beschermende producten wanneer nodig.

  • Reiniging: Houd het houtoppervlak schoon en vrij van vuil en schimmel, wat kan bijdragen aan verkleuring en degradatie van de afwerking.
  • Opnieuw aanbrengen van beschermende middelen: Controleer regelmatig de staat van de afwerking en breng nieuwe lagen olie, beits of lak aan voordat de oude laag volledig is versleten.

4. Gebruik van houtbeschermingsmiddelen

Er zijn gespecialiseerde houtbeschermingsmiddelen beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om vergrijzing te voorkomen door een beschermende barrière te vormen tegen de elementen, zoals trebitt oljebeis of terrasslasyr